COMUNICAT DEL COL·LECTIU DE PERSONAL DOCENT I INVESTIGADOR DE LA PLATAFORMA UNITÀRIA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA (PUDUP

Notícies

11.01.2014 - 11:01

COMUNICAT DEL COL·LECTIU DE PERSONAL DOCENT I INVESTIGADOR DE LA PLATAFORMA UNITÀRIA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA (PUDUP)

CONVOCATÒRIA D’UNA CONCENTRACIÓ DE PROTESTA EL PROPER 13 DE GENER A LES 9:00 A LA CASA DE CONVALESCÈNCIA (C/ SANT ANTONI MARIA CLARET, 171)

Un alt percentatge de personal docent i investigador contractat a les universitats catalanes està patint una situació de precarietat insostenible. Davant la nostra trajectòria i experiència investigadora i docent reconeguda i qualificada (la majoria de nosaltres està acreditat de lector i/o d’agregat per l’AQU i/o l’ANECA i publiquem la nostra recerca en revistes d’impacte internacional), els equips rectorals d’aquestes universitats estan augmentant les condicions de precarietat (contractes falsos, estancament curricular, sous irrisoris, etc.) i conduint cap a l’esgotament físic i anímic a totes aquestes persones i les seves famílies.

Això constitueix una situació d’excel·lència precària inacceptable. El que està en joc no és només la feina i la dignitat d’aquests col·lectius, sinó també la qualitat de l’educació universitària a Catalunya per a moltes generacions.

Per tot això, els col·lectius de docents i d’investigadors contractats a les universitats catalanes:

DENUNCIEM que, amb el pretext de les polítiques estatals i autonòmiques, els equips de govern de les universitats ens estan acorralant en un carreró sense sortida: canviant de manera continuada els models de carrera acadèmica i de contractacions i negant-nos l’oportunitat de progressar des del punt de vista curricular amb el nostre esforç i treball docent i investigador.

LAMENTEM que la política de retallades a les universitats catalanes s’acarnissi amb els col·lectius docents, investigadors i de serveis contractats, que fan una feina fonamental per tal de mantenir una activitat acadèmica veritablement excel·lent, i no es contemplin altres opcions davant el suposadament necessari ajust pressupostari.

DESAPROVEM i DEPLOREM la precarietat contractual, retributiva i de futur en què, malgrat la nostra formació, experiència, qualificació, i encàrrec docent i investigador, hem treballat els darrers anys. Els nostres sous nets mensuals estan en l’escala salarial més baixa de les nostres institucions. A més, molts de nosaltres ocupem / cobrim places docents estructurals, fent la feina requerida i, per tant, a les quals correspondria una retribució molt major que la que percebem. A més de la precarietat salarial, les nostres categories laborals impossibiliten la sol·licitud dels trams de recerca i docència i la participació de ple dret en projectes de recerca que ja mereixem. Aquesta situació ens limita a la pràctica per assumir càrrecs de recerca, de coordinació, de gestió, de direcció de tesis, per a ser IP de projectes, per realitzar estades de recerca, etc. i ens deixa de fet en una posició d’exclusió de la carrera acadèmica.

ALERTEM que la nostra precarització i/o eliminació a curt o llarg termini amenaça el present i el futur de la universitat pública.

Per tots aquests motius,

EXIGIM als equips de govern de les universitats catalanes un compromís amb l’excel·lència de què tant parlen, començant amb un compromís d’estabilització real en forma de places i sous dignes. Aquesta estabilització és una condició imprescindible per a assolir l’excel·lència en la recerca, la docència i la gestió als nostres departaments i facultats, que és la base d’una universitat pública de qualitat.

I CONVOQUEM a una concentració de protesta el proper dilluns 13 de gener a les 9:00 a la Casa de Convalescència (C/Sant Antoni Mª Claret, 171. Metro: Sant Pau-Dos de Maig (L5) i Guinardó-Hospital de Sant Pau (L4)), coincidint amb el seminari “El Personal Docent i Investigador a Catalunya. Mobilitat, Atracció de Talent i Sistemes Retributius”(http://www.acup.cat/sites/default/files/seminaripdiprograma130114_0.pdf)

Denunciarem alt i clar, amb xifres a la mà, que l’única mobilitat que ens ofereixen els actuals gestors de les universitats públiques és l’emigració, i que el seu model de sistema retributiu per al professorat és la misèria i l’extrema precarietat laboral.

L’EDUCACIÓ NO ÉS UN NEGOCI!!

PER UNA UNIVERSITAT PÚBLICA I DE QUALITAT!!

 

Col·lectiu de Personal Docent i Investigador de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP)

Blogs de diferents col·lectius de PDI en lluita:

http://uabpostdocs.wordpress.com/2013/05/14/actual-model-duniversitat-i-el-futur/

 

http://desobeimub.wordpress.com/

 

http://professoratreclamantub.wordpress.com/

 

 

EL QUE COBREN ELS PROFESSORS A LES UNIVERSITATS CATALANES

 

UB 40 % del PDI són associats cobrant entre 300 i 500 euros

 

UAB

119 són investigadors post doctorals a temps complet que cobren la meitat de sou per la mateixa feina (1.100 euros)

30 % del PDI són associats cobrant entre 300 fins als 1000 euros que cobren els que estan a dedicació completa en docència.

 

UPF 65 % del PDI són associats cobrant entre 300 i 500 euros